Astrolojide GezegenlerVENÜS – AŞK, YARATICILIK VE SANAT GEZEGENİ

Venüs’ün sembolünde, sonsuzluğu ve ölümsüz ruhu simgeleyen dairenin altında yer alan haç (+), maddenin, fiziksel realitelerin ve fizik bedenin çekiciliğini göstermektedir. Ama ölümsüz olan ruh (daire), fizik realitenin üzerindedir. Daire; ruhun mükemmelleşmesini ve yaratıcı enerjileri anlatır. Venüs, feminen (dişil) bir enerjidir ve çekim gücü yüksektir. Ama cezbolduğu şeyi fethetmesi için eril (Mars) enerjiyi kullanması gerekir.

Venüs, Güneş Sisteminde, Güneşe uzaklık bakımından ikinci sıradaki gezegendir. Ayrıca Zühre, Çolpan veya Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Bu gezegen adını Eski Roma tanrıçası Venüs (Eski Yunan Mitolojisi’nde Afrodit)’ten almıştır. Kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemindeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikamette döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 225 Dünya gününde tamamlar.

Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen olarak da bilinmektedir. Gökyüzünde Güneş’e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya’nınkine göre Güneş’e daha yakın olduğundan yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Bir diğer adı da ‘Çoban Yıldızı’dır. Görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.

MİTOLOJİK VENÜS

                               

Kadim Mezopotamya zamanında, Sümerliler, Venüs’ü Tanrıça “Inanna” olarak adlandırmışlardır. Sümer şairlerine göre Tanrıça İnanna, toplumun süsü, Sümer’in neşesidir. Akad’larda İştar, Musevilerde Astarte, Yunanda Afrodit, Roma’da Venüs adını taşıyarak yüzyıllar boyu çeşitli toplumların efsanelerinde yaşamıştır.

Sümerliler, kadınlarda izledikleri, görmek istedikleri bütün nitelikleri, onun şahsında toplamışlar, onu yüceltmiş, ona tapmış ve hakkında yığınlarla şiir, hikâye ya­zarak ölümsüzleştirmişlerdir. O, güzelliğin, çekiciliğin, şefkatin, hırsın, kavganın, önderliğin ve en önemlisi bereketin ve çoğalmanın sembolü olmuştur.

Venüs, Yunan mitolojisinde, güzellik ve aşk tanrıçası Afrodit’e karşılık gelir. Yunan mitolojisinde, Afrodit’e  daha feminen özellikler atfedilir.  Hesiodos ,Theogonia’da, bu tanrıçanın denizin köpüklü dalgalarından doğduğunu söyler. Kronos, kral babası Uranos’u devirirken, bir orakla babasının cinsel organı keser. Kesilen organ denize düşer ve oluşan köpüklerden Afrodit doğar.

Afrodit,  güzel ve göz alıcı özellikleriyle çoğu yerde karşımıza çıkar. Tanrıçanın çoğunlukla öne çıkan nitelikleri; çekiciliği, güzelliği ve gönül alıcılığıdır. İlahi aşkın fiziksel yönünü simgeleyen tanrıça Afrodit, bunun yanı sıra zerafeti, bolluğu bereketi , duyusal zevkleri ve keyifleri de temsil eder.

 

VENÜS’ÜN PENTAGONAL YÖRÜNGESİ ve ALTIN ORAN

Venüs, her sekiz yılda Güneş ile kavuşum yaptığı 5 sidonik döngüden geçer. Her sekiz yılda bir aynı noktaya gelir ve o noktadan yeniden doğar. Bu süre içinde Güneş’in etrafında beş kez dönmüş olur. Venüs, bu döngü esnasında gökyüzünde “Pentegram (Beş Köşeli Yıldız)” motifi çizer.                                                       

Pentagram, Yunancada beş çizgili anlamına gelen pentagrammon kelimesinden türemiştir. Beş köşeli yıldız demektir. Evrensel olarak birlik ve sonsuzluk anlamına gelir.  Pentegram, beş unsuru (ateş, hava, su, toprak ve eter) ve beş unsurdan oluşan mikrozkozmosu yani insanı simgeler. İnsan kollarını ve bacaklarını açtığı zaman, başı ile birlikte beş köşeli bir yıldıza benzetilir. Bu sembolizmle ifade edilen insan, insan ruhunun tekamül hedefi olan mükemmel insandır, yani her türlü dualiteyi aşmış insandır.  Yıldızın kendi içindeki oranı antik çağlar ve rönesansta kullanılan “altın orana” eşittir ve aynı zamanda insan bedenini de temsil eder. Her insan aslında bir yıldızdır.

Venüs’ün sekiz yılda yaptığı beş sidonik döngüdeki 8/5 oranı “altın orana ya da pi sayısına” karşılık gelir. Buna ilaveten, Venüs, Güneş etrafındaki turunu 224.695 günde, Dünya ise 365.242 günde tamamlar. Her iki gezegenin yörüngesinin birleşimi de (365.42/224.695) bize yaklaşık altın oranı (1,62) verir.

Altın Oran (1,618) ya da Altın Kesit’in en basit tanımı “herhangi bir geometrik biçimde varlığı estetik üstünlük sayılan oran”dır. Parçalar arasındaki orantıda küçük parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanınsa bütüne eşit olması bize Altın Oran’ı verir. Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır. Rönesans sanatçıları Altın Oran’ı tablolarında ve heykellerinde denge ve güzelliği elde etmek amacıyla sıklıkla kullanmışlardır. Örneğin, Leonardo da Vinci, Son Yemek adlı tablosunda, İsa’nın ve havarilerin oturduğu masanın boyutlarından, arkadaki duvar ve pencerelere kadar Altın Oran’ı uygulamıştır.

İnsan vücudunda altın orana verilebilecek ilk örnek; göbek ile ayak arasındaki mesafe 1 birim olarak kabul edildiğinde, insan boyunun altın oran olan 1,618’e denk gelmesidir. Leonardo da Vinci tasarımlarını yaparken altın orana göre belirlenmiş insan vücudunu ölçü almıştır.  Altın oranı,  ressamın “Vitruvius  Adamı” çizdiği bir eskizde görebiliriz. Leonardo da Vinci, “insan vücudunun evrenin işleyişinin bir analojisi olduğunu” düşünüyordu. Altın oranı, çiçeklerin taç yapraklarında, çam kozalağında, ananas kabuğunda, ayçiçeklerde, sarmaşıklarda, örümcek ağlarında, parmak izlerimizde, DNA’nın sarmal yapısında ve  akciğerlerde görmek mümkündür.

Venüs;  astrolojide uyumu, dengeyi,  güzelliği ve estetiği sembolize eder. Venüs’ün Pentagonel döngüsü ile gökyüzünde beş köşeli yıldız motifi çizmesi ve altın oran ilişkisiyle insanda hayranlık uyandırmaktadır.

ASTROLOJİK VENÜS

Venüs, astrolojide bütünleştirici, birleştirici, barışı sağlayan, uyum ve denge yaratan özellikleriyle evrensel dişil prensibi temsil eder.  Venüs, insanları  bir araya getirir ve bağlayıcıdır. Dolayısıyla, aşk ve sevgi ile doğrudan ilintilidir. Venüs; Çekim Yasasını sembolize eder. İnsanlar arasında sevgi, şefkat ve uyum yaratır. Venüs; cezbeder, arzu uyandırır ama pasiftir. Kovalamak, ele geçirmek ya da fethetmek Mars’ın işidir. Eril enerji burada devreye girer.

Venüs; güzelliği, yaratıcılığı, zevkleri ve keyifleri, sosyalleşmeyi, kendimize verdiğimiz değeri, işbirliğini ve paylaşımı anlatır. Venüs, astrolojide Boğa ve Terazi burçlarını yönetir. Venüs  toprak elementinden olan Boğa burcunda, Venüs’ün maddi ve fizik dünyayla olan yönünü açığa çıkarır. Venüs Boğa’da; verimliliği, toprağı, bolluk ve bereketi, maddi dünyayla alışverişi, finansı, para ile olan maddi ilişkiyi, yaratıcılığı, sanatı, tensel ve fiziksel zevkleri, konforu ve gölge yönüyle de fazla maddeci olmayı ve tembelliği simgeler. Örnek olarak, İtalyan ressam Leonardo da Vinci’nin astrolojik doğum haritasında Venüs Boğa burcundadır. Venüs burada kendi yönettiği burçta olduğundan ve iyi açılar yapmasından dolayı, kendi kapasitesini yani yaratıcı gücünü maximum seviyede ortaya koymuştur. Nitekim,  Vinci’nin sanatsal ve yaratıcı gücü ve Mona Lisa, Son Akşam Yemeği ve Baküs gibi tabloları son derece büyüleyicidir ve etkisini yüzyıllar boyunca sürdürmektedir.

Venüs, aşkı ve cazibeyi temsil ettiğinden, aynı zamanda cinsellikle de yakından alakalıdır. Venüs halk dilinde Zühre olarak da bilinir. Zührevi (cinsel) hastalıklar da, Venüsyen enerjinin kontrolsüz kullanımından doğar. Venüs’ün gölge kullanımı, zevklere düşkünlük, sorumsuzluk, tembellik, baştan çıkarma ve şehvettir.

Venüs Terazi burcunda, hava (iletişim, konuşma) elementinden olan bir burçta olduğu için daha zihinsel ve paylaşımcı özellikler ortaya koyar. Venüs Terazi’de; sanatsal eğilimler, diplomatik yetenekler, arabuluculuk, güzellik ve hoşluk yaratarak ikna etme, sosyal ortamlarda kendini gösterme, güzel sanatlar ve estetik ile ilintilidir. Ressam Pablo Picasso’nun, birçok ünlü devlet adamının, diplomatların, yazarların ve sanatçıların Venüs’ü Terazi burcundadır.

Bir kadın haritasında Venüs’ün konumu ve açıları, bize kişinin dişil- feminen enerjiyi nasıl kullandığını, kendini nasıl ifade ettiğini ve kendine verdiği değeri gösterir. Bir erkek haritasında, Venüs’ün konumu ve açıları, bize erkeğin yaratıcı enerjiyi nasıl kullandığı, zevkleri ve erkeğin bilinçaltında idealize ettiği ve çekim duyduğu kadın tipi hakkında  bilgi verir.

Zeynep Dilek YILMAZ

Takip Edin

Paylaşmak Güzeldir

Content Protection by DMCA.com

Telif Hakkı 2020@ Z.Dilek Yılmaz.